Wat is bilgewater en hoe ontstaat het?

bilgepomp boot

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, wordt bilgewater niet beschouwd als water. De term is vooral bekend binnen de scheepsvaart. Bilgewater ontstaat bij de bilge, de laagste plaats op een schip waar de twee kanten van het schip samenkomen. Door een mengsel van zoet water, zout water, olie, modder en andere vloeistoffen ontstaat bilgewater. Deze ingrediënten komen in de bilge samen. Olie komt in de bilge door een lek in de brandstofleiding. Voor het zoete en zoute water zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Bijvoorbeeld door lekkende pijpleidingen, regenwater of niet gewilde lekken komt het water in de bilge terecht.

bilgepomp boot

De bilgepomp als redding tegen lekkage

De meeste vaartuigen hebben een bilgepomp in de boot. Deze bilgepomp in de boot zorgt ervoor dat het bilgewater weg wordt gepompt. De bilgepomp werkt elektrisch, waardoor de pomp na stroomuitval weinig van betekenen voor de lekkage. Daarom wordt geadviseerd om naast een bilgepomp ook een handlenspomp aan boord te hebben. Het soort bilgepomp hangt af van de grootte van de boot. Een sloep van bijvoorbeeld 6 meter heeft genoeg aan een pompcapaciteit van 1600 liter per uur. Bij grote motorschepen die twee keer zo groot zijn wordt geadviseerd om een pompcapaciteit van 6500 liter per minuut te hebben. Veel bilgepompen hebben ook een ingebouwde vlotterschakelaar. Deze schakelaar gaat aan indien er water wordt gevoeld. Bij een onverwachte lekkage is deze optie een stuk veiliger voor de bemanning. Vlotterschakelaars kunnen zowel mechanisch als elektrisch zijn. Voor informatie over deze bilgepomp raden we je aan om online te zoeken naar bilgepomp boot.

Naast de betreffende vlotterschakelaar hebben grote schepen vaak ook een bilgealarm. Dit is een elektrisch systeem dat aangeeft hoeveel water er in de bilge van het schip zit. Dit is van belang voor de bemanning van het schip. Door dit alarm wordt een lek vroegtijdig gevonden zodat de schade aan het schip wordt geminimaliseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *